birsorubiryanıt Arşivinde Ara

birsorubiryanıt / ARADIĞINIZDAN FAZLASI

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Tartışmaya dayalı anlatım türü nedir?


Bir başkanın gözetim ve denetiminde önceden belirlenen bir konu ya da sorunla ilgili farklı ya da aynı görüşleri savunan kişilerin bir araya getirilmesi ve konunun değişik boyut ve yöntemlerle değerlendirildiği toplantılardır.

''Tartışma''ya dayalı anlatım türleri:

Açık oturum, panel, forum, münazara gibi sözlü anlatım türlerinin hepsi tartışma boyutludur.


Sempozyum

Konuyu bilen ve o konuda belli bir yetkinliğe sahip dinleyici topluluğu karşısında, özellikle bilim, sanat ve fikir ağırlıklı konularda, değişik konuşmacıların önceden hazırlanmış bir dizi konuşma yapmasıdır.

Bu tür toplantılar birkaç gün sürebilir. Toplantının sonunda bir bildiri yayımlanır.

Açık Oturum

Toplumu yakından ilgilendiren güncel bir konunun değişik görüşlerdeki uzman kişiler tarafından izleyici önünde tartışılmasıdır.

Bu tür toplantılarda konuşmacılar kendi görüşlerini kanıtlamaya kendi görüşleri doğrultusunda bir kamuoyu oluşturmaya çalışırlar.

Panel

Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde sohbet havası içinde ve uzmanları tarafından tartışıldığı, değerlendirildiği  konuşmalardır.

Panelde amaç, bir konuda karara varmaktan çok, sorunu çeşitli yönleriyle katılımcılara tanıtmaktır.

Bu tür toplantılarda izleyiciler, konuşmacılara sorular yöneltebilir.

Forum

Toplumu ilgilendiren bir konunun izleyicilerin de katılımıyla sohbet havası içinde tartışıldığı konuşmalardır.

Panelin konuşmacı yönünden (izleyicilerin hepsi potansiyel bir konuşmacı olduğu için) daha geniş tabanlısı olarak düşünülebilir.

Münazara

Bir tez ile bu tezin antitezinin, iki grup arasında bir jüri huzurunda tartışıldığı fikir ve söz yarışmalarıdır.





Bu toplantılarda bir başkan ve en az üç konuşmacı bulunur ve bu tür toplantılarda konuların ya da sorunların açıklığa kavuşturulması ve bunlara çözüm yolları aranması esastır. Toplumu ilgilendiren güncel bir konunun o konuda bilgili kişilerce dinleyici önünde tartışıldığı toplantılara ---- denir. Bu anlatım türünde amaç, toplantıya katılan dinleyicileri farklı görüşlerle bilgilendirmektir. Güncel ve toplumsal konular seçildiği için en çok ilgi çeken ve en sık başvurulan toplantı biçimidir. Görsel iletişim araçlarından televizyonda da sık sık düzenlenmesinin nedeni budur.

Bu parçada boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Panel                                                     B) Sempozyum                                      C) Açık oturum
                                 D) Konferans                                            E) Forum


Yanıt: C

Bu toplantılar, bildirilerle hayat bulur. Bildiri (tebliğ) bilimsel bir konuyu ele alan ve bilimsel toplantılarda okunup tartışılan metindir. Bir konunun, o konunun uzmanlarınca ve bilim adamlarınca ele alınıp çeşitli yönlerden incelendiği toplantılara denir. Daha çok kimi kurum ve kuruluşlarca düzenlenen bilimsel toplantılardır. Konu çok önceden belirlenir ve bir düzenleme kurulu oluşturulur. Bir ya da birkaç oturum biçiminde düzenlenebilir ve birkaç gün sürebilir. Yapılan konuşma metinlerine "bildiri" denir.

Bu parçada, aşağıdaki anlatım türlerinin hangisinden bahsedilmektedir?

A) Açık oturum                                              B) Panel                                            C) Sempozyum
                                           D) Konferans                                     E) Forum


Hiç yorum yok: