birsorubiryanıt Arşivinde Ara

birsorubiryanıt / ARADIĞINIZDAN FAZLASI

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Düşünceyi geliştirme yolları nelerdir?




Bir yazarın yazısında amacına ulaşabilmek için kullandığı yöntemlere düşünceyi geliştirme yolu denir. Yazar yazısında bir ya da birden çok, düşünceyi geliştirme yolu kullanabilir.

Düşünceyi geliştirme yolları:

Tanımlama: Bir varlığın en belirgin özellikleriyle karşı tarafa tanıtılmasıdır. Tanım cümleleri nedir ya da kimdir sorularına yanıt verir.

Kalem, yazı yazmaya yarayan bir araçtır. / kalem nedir
Aydın, toplumun önünde giden, toplumu aydınlatan kişidir. / aydın kimdir

Benzetme: Bir varlığın bilinen bir niteliğini kullanarak başka bir varlığın benzer niteliğini anlatmaktır. Benzetmede genellikle gibi, benzer, benzeyen adeta, sanki... gibi sözcükler kullanılır.

aslan gibi delikanlı, adeta bir cehennem, şeytanı andıran varlık, yarasaya benzeyen kuşlar...

Karşılaştırma: İki ya da daha fazla varlığın özellik yönünden değerlendirilmesi, üstünlüklerinin ya da eşitliklerinin ortaya konulması.

Kalem kılıçtan keskindir. / üstünlük
Kalem kılıç kadar keskindir. / eşitlik

Tanık gösterme: Yazarın kişisel düşünceleri kanıtlamak, okuyucuyu ikna edebilmek için o konuda yetkin bir kişinin sözlerini yazısında kullanmaktır.

Edebiyatımız Cumhuriyet döneminde Batı'yla boy ölçüşebilecek bir konuma gelmiştir. Orhan Veli bu konuda, yakın bir gelecekte Batı bizim yapıtlarımızı kendi dillerine çevirmeye başlayacak, diyor.

Şiirde anlam aramak şiiri bilmemektir. Ahmet Haşim şiirle ilgili görüşlerini ifade ederken: ''Şiirde anlam aramak, güzel bir kuşu eti için öldürmeye benzer.'' diyor.

Örnekleme: Belli bir düşünceyi kanıtlayabilmek için yazarın yazısında konuyla ilgili var olan örnekleri kullanmasıdır.

Son dönemde edebiyatımız birçok usta yetiştirmiştir: Orhan Vali, Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Yakup Kadri Karaosmanoğlu...

Sayısal verilerden yararlanma: Yazarın yazısında görüşlerini desteklemek, kanıtlamak amacıyla daha önceden elde edilmiş sayısal verileri kullanmasıdır.

Türkiye artık enerji tüketen değil, enerji üreten bir ülke. 2000 yılında 10 milyon, 2001 yılında 12 milyon, 2012 yılında 17 milyon dolarlık komşularımıza elektrik satmışız.





Hiç yorum yok: