birsorubiryanıt Arşivinde Ara

birsorubiryanıt / ARADIĞINIZDAN FAZLASI

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Panel ve forum arasında ne fark vardır?








Panel ve forum toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde sohbet havası içinde ve uzmanları tarafından tartışıldığı toplantılardır.

Panelde de forumda da amaç, bir konuda karara varmaktan çok, sorunu çeşitli yönleriyle deşmek, sorunla ilgili farklı görüşleri ortaya koymaktır.

Bu iki tür arasındaki en önemli fark, forumdaki herkes potansiyel bir konuşmacıdır, görüş belirtebilir, yorum yapabilir; panelde ise izleyiciler sadece konuşmacılara soru yöneltebilir, konuyla ilgili konuşma yapmaz.



Bu toplantılarda, bir konunun çeşitli yönlerden aydınlatılması için, küçük bir topluluk önünde ve sohbet havasında gerçekleştirilmesi gerekir. Bu toplantılar dinleyicilerle konuşmacıların bir konu üzerinde birlikte düşünme isteği çevresinde düzenlenir, açık oturumdan daha samimi bir ortamı vardır. Açık oturum benzeri bir toplantıdır. Yalnız düzenleniş ve yürütülüş biçimi açık oturumdan farklıdır. Bu anlatım türünde toplumu ilgilendiren bir konu ele alınmakla birlikte bu konu güncel olmayabilir. Ayrıca ele alınan konu tartışılmaz, çeşitli yönleriyle aydınlatılır. Konuşmacılardan her biri, ele alınan konunun bir yönünü inceler. Toplantıyı yöneten kişi de konuşmacılara sorular sormaktan çok, ele alınan konuyu kimin, hangi açıdan işleyeceğini belirtmekle yetinir ve daha önce saptanmış bir sıraya göre konuşmacılara söz verir.

Bu parçada özellikleri verilen anlatım türü, aşağıdakilerden hangisidir?


A) Panel                                                    B) Forum                                 C) Münazara
                                D) Sempozyum                               E) Konferans



Yanıt: A













Hiç yorum yok: